PRINCE EDWARD ISLAND : bezienswaardigheden

Charlottetown, East Point, Burlington, Malpeque, Cap Egmont
PEI Confederation Bridge - Gateway Village
Charlottetown Founder's Hall - Lobster on the Wharf
Oostelijk PEI Noordelijke kust - East Point - Buffaloland
Westelijk PEI St Ann - Burlington - Malpeque - Summerside - Cap Egmont
   
more pages PEI : overzicht en geschiedenis | andere provincies | artikelen

~ ~ ~ ~

Prince Edward Island

the Confederation Bridge en Gateway Village

Vanuit New Brunswick bereikt men Prince Edward Island over de Confederation Bridge. Deze brug is een prachtig stuk architectuur, dat gebouwd werd 1993 tot 1997. Ze is elf meter breed, bijna dertien kilometer lang, en hangt zo'n veertig meter boven de zeespiegel, met een uitschieter tot zestig meter voor zeer hoge schepen.

De Northumberland Strait is op deze plaats tot 35 meter diep, dus het bouwen ervan was wel een kunststukje, zeker als men weet dat in de winter deze wateren bedekt zijn met ijs !

Juist voorbij de brug ligt het Visitor Center, dat uitgebouwd werd als een charmant klein dorpje, met de naam Gateway Village. Men vindt er niet alleen toeristische informatie, maar ook allerhande shops, cafeetjes en restaurants. Men krijgt er tevens een kort visueel overzicht van het Prince Edward Island. Dit is waarschijnlijk het mooiste Visitor Center dat we reeds gezien hebben!

PEI : Confederation Bridge PEI : Gateway Village

Charlottetown

De rit naar Cornwall en Charlottetown is zeer aangenaam. Er zijn uitstekende wegen, zij het nogal heuvelachtig, met mooie boerderijen en uitstekend onderhouden landerijen. Een waar plezier om er door te rijden!

Charlottetown 1 Charlottetown 2
   

Over de TCH 1 (Trans Canadian Highway) bereikt men Charlottetown, de hoofdstad van Prince Edward Island. Het is een mooi stadje, dat er zeer Europees uitziet, met laagbouw, winkeltjes en veel groen.

In de Founder's Hall kan men een audio toer volgen over het ontstaan van de nieuwe confederatie Canada. De toer is interessant geïllustreerd, maar wat soms storend overkomt is het oeverloze gezwam van de politici...

In the Lobster on the Wharf kan men eigenhandig een mooie kreeft uitkiezen, en deze ter plaatse laten koken. Nadien kan men ze thuis rustig oppeuzelen...

Charlottetown 3 Lobster on the Warf

Prince Edward Island : oostelijk deel

De noordelijke kust

Over Highway 2 rijdt men doorheen landelijke gehuchten met pittoreske namen zoals Dunstaffnage, Glenfinnan en Canavoy, de trotse nazaten van een Schots verleden. De weg is rustig en er zijn betoverende landschappen, met mooie en recente woningen en landerijen.

Net voorbij St Peters loopt highway 16 langs de noordelijke kust. Hier begint de kwaliteit van het wegdek en de boerderijen wat te verminderen, en men ziet tevens verschillende verlaten woningen. Dit is het gevolg van de ontvolking door de jongere generatie naar de steden ; oudere boerderijen worden niet meer overgenomen. Maar wat een prachtig landschap, overal een weelde van bossen, groen en ruimte !

De aardappelteelt is duidelijk heer en meester in deze streek. Er zijn kilometers aardappelvelden, soms afgewisseld met tarwe, hetgeen samen met de bossen een prachtig geschakeerd lappendeken op de heuvels tovert.

noordelijk PEI 1 noordelijk PEI 2

East Point en Buffaloland Provincial Park

Op het einde van de rit bereikt men East Point, het meest noordoostelijke punt van het eiland. Er staat een eenzame vuurtoren, en het panorama van de oceaan tegen de klippen van het eiland is gewoon fenomenaal!

Langs highway 4 rijdt men verder naar Buffaloland Provincial Park, waar men een kleine kudde bizons kan bewonderen.

East Point 1

East Point 2
   
East Point 3 Buffaloland Provincial Park

video : Buffaloland

 

Prince Edward Island : westelijk deel

St Ann, Burlington en Malpeque

In St Ann kan men een winkel van artisanaal breigoed bezoeken.

In Burlington, op het eigendom Woodleigh, maakte de excentrieke Engelse oud-kolonel Johnstone met een enorm geduld op dertig jaar tijd een dertigtal replica's van befaamde Engelse gebouwen. Men vindt er York Minster, Penn Manor House (het huis van William Penn), Glamis Castle, Dunvegan Castle, the Tower of London, St Paul's Cathedral, de kolom van Nelson, enz.

De meeste replica's werden in steen en beton gemaakt, en deze hebben de tand des tijds en het gure winterweer goed doorstaan. De replica's die in hout werden gemaakt, zoals St Paul's Cathedral daarentegen, boden minder goed weerstand. Nochtans zeker de moeite waard!

Woodleigh 1 Woodleigh 2
   
Woodleigh 3 Woodleigh 4

Malpeque is een typisch vissershaventje in een prachtige baai. De Malpeque oesters schijnen wereldwijd bekend te zijn.

Malpeque 1 Malpeque 2

Summerside en Cap Egmont

In Summerside kan men een winkeltje bezoeken, waar wollen beren met de hand gemaakt worden. Deze collectiestukken worden enkel gemaakt in zeer exotische soorten wol, zoals Mohair, Lama en Qiviut (een beer uit het hoge noorden). Het resultaat is speciaal, maar geen kindvriendelijk speelgoed, en bovendien peperduur.

Naar Cap Egmont toe begint het voordien zó mooie landschap gaandeweg te verminderen, net als de zorg voor de huizen en de omgeving. Tevens ziet men meer en meer vermeldingen in het Frans, tot uiteindelijk praktisch alles in het Frans aangegeven is. Ook de namen op de brievenbussen geven een Franse afkomst aan.

In Cap Egmont vindt men Les Maisons de Bouteilles. In 1980 knutselde de gepensioneerde Edouard Arsenault achter zijn woning drie huisjes ineen, vervaardigd uit zo'n 25.000 glazen flessen en een hele hoop cement... Gezien de weersomstandigheden zijn ze sindsdien wel reeds gereconstrueerd. Naast de flessen-huizen zijn ook de tuin en de vijver zeker het vermelden waard.

Les Maisons de Bouteilles 1 Les Maisons de Bouteilles 2
   
Les Maisons de Bouteilles 3 Les Maisons de Bouteilles 4

~ ~ ~ ~