NOVA SCOTIA : bezienswaardigheden

Truro, Halifax and Dartmouth
TC-104 Van New Brunswick naar Truro
TC-102 Halifax en Dartmouth
Ferry's van Bigby naar het vasteland
   
more pages Nova Scotia : overzicht en geschiedenis | andere provincies | artikelen

~ ~ ~ ~

de TC-104 : Van New Brunswick naar Truro

In het Visitors Center vindt men een wegenkaart en algemene toeristische informatie over Nova Scotia. Veel opmerkelijks is er echter blijkbaar niet te vinden ! Het landschap omschrijven in één enkel woord kan men best met "ruig" ! Het is zeer heuvelachtig, en de hoofdweg klimt en daalt voortdurend. Voorzover het oog reikt is alles bebost, en men ziet er langs de weg geen enkel huis, boerderij of akker !

Men zou kunnen denken dat deze provincie zich nog niet erg ontwikkeld heeft, tenzij dan in de grotere steden Halifax, Dartmouth en Bridgewater. De noordelijke en zuidelijke kustdorpjes bieden enkel wat summiere vakantieverblijven aan, maar in het noorden van Nova Scotia en op Cap Breton zijn de landschappen wel meer pittoresk en weids.

De meeste wegen zijn tweevaksbanen, wat natuurlijk de ontsluiting van het gebied niet ten goede komt, en de zijkanten van de weg zijn niet of nauwelijks niet verzorgd. Er zijn wel enorme wegenwerken aan de gang voor de verdubbeling van de wegen. In Truro zagen we eindelijk enkele tekens van leven, en in deze stad is er een Tidal Bore te bewonderen in de uitloper van de Bay of Fundy. Nochtans is dit natuurfenomeen tijdens de zomer lang niet zo spectaculair als in de winter.

map Nova Scotia Truro : Tidal Bore

de TC-102 : Halifax en Dartmouth

Halifax en DartmouthDe TCH 102 leidt naar Halifax en Dartmouth. Rond deze grote steden is er eindelijk wat meer activiteit te bespeuren, en ziet men enkele woningen tussen de bomen staan. Halifax en Dartmouth liggen tegenover elkaar op de oevers van een baai, en ze vormen in feite één enkele stad, gescheiden door het water van de baai. Geen van beiden biedt echter opmerkelijke bezienswaardigheden aan.

Volgens de documentatie is er in de provincie Nova Scotia eigenlijk niet zoveel te ontdekken, buiten landschappen en bossen. Na de natuurpracht in Prince Edward Island en New Brunswick komen de lokale panorama's echter maar magertjes over...

Ferry's van Bigby naar het vasteland

De CAT-Ferry in Yarmouth

De CAT-Ferry in Yarmouth bood vroeger een oversteek aan naar Bar Harbor in Maine (USA). Het was een mooie en bovendien zeer snelle catamaran-ferry, die de 160 kilometer lange overtocht afmaalde in amper 2:45 uur.

Het enige nadeel was zijn prijskaartje, met één enkel traject voor een RV en twee personen aan ongeveer 600 usd. Deze dienst is echter opgeheven in 2009.

De Ferry van Bigby naar St John in New Brunswick is een klassieke boot (Princess of Acadia), die de 76 kilometer lange reis aflegt in drie uur.

   
De Ferry van Bigby naar St John de Ferry van Yarmouth naar Portland, ME

Eén enkel traject voor een RV en twee personen kost ongeveer 330 cad. Er zijn twee afvaarten per dag, maar tijdens het seizoen zijn deze doorgaans volgeboekt...

De derde Ferrydienst, deze van Yarmouth naar Portland in Maine, was eveneens een klassieke ferry-boot (Scotia Prince), die de 320 kilometer lange overtocht overstak in elf uur... De prijs was dan ook navenant, en één enkel traject voor een RV en twee personen kostte ongeveer 700 usd. Ook deze dienst is intussen echter opgedoekt. Deze Ferry's blijken het namelijk niet zo goed te doen met commercieel vervoer, en toeristisch buiten het seizoen. Dit hoeft eigenlijk niet te verwonderen, gezien hun hoge prijs.

We sloegen de kaarten open en vergeleken de mogelijkheden van een reis van Bigby in Nova Scotia, naar Houlton in Maine. Met de Ferry bedraagt de totale afstand Bigby - St John en Moncton (NB) - Houlton (ME) zo'n 302 kilometer. De reisduur bedraagt vier uur langs de weg, plus drie uur op de Ferry, zonder de wachttijden mee te rekenen.

Via de weg bedraagt de totale afstand Bigby - Moncton (NB) - Houlton (ME) zo'n 716 kilometer. De reisduur bedraagt acht uur. Voor een fractie van de Ferry-prijs, kan men derhalve ook over de weg naar Maine rijden, en in de praktijk duurt dit ongeveer even lang !

~ ~ ~ ~