ALBERTA : bezienswaardigheden - deel 1

Banff, Calgary, Edmonton
deel 1 Banff Banff - Grand Hotel - de CPR - Lake Louise - Icefields - Canmore
  Calgary Calgary - Heritage Park
     
deel 2

Edmonton

Edmonton - Stony Plains - Mall - Aurora Borealis
     
meer   Alberta : overzicht en geschiedenis | andere provincies | artikelen

~ ~ ~ ~

Banff

Banff National Park

Men ziet uitgebreide wegenwerken om de druk bereden Trans Canada Highway 1 op vier rijvakken te brengen, en men rijdt derhalve kilometers lang doorheen een enorme werf ! Het majestueuze landschap van British Columbia loopt verder in de streek rond Banff, die trouwens voor het grootste gedeelte uit een National Park bestaat.

In Banff reden we naar de campground in het Banff National Park. Er zijn namelijk helemaal geen privé campgrounds in de omgeving, aangezien zowat heel de oppervlakte deel uitmaakt van het Nationale Park, inclusief de hele stad Banff zelf !

Maar kamperen in een natuurpark heeft wel zijn voordelen. Zo kregen we het onverwachte bezoek van een hert, dat rustig aan onze deur kwam grazen ! Even later kwam het mannetje erbij, waarna ze samen verder wandelden...

Banff National Park 1
   
Banff National Park 2 Banff National Park 3

Grand Hotel

Op de weg naar Banff is er een eerste fotostop aan het Banff Grand Hotel. Dit is een enorm hotel, schilderachtig gelegen midden in de bergen ! Het werd in 1888 gebouwd door de alomtegenwoordige CPR (Canada Pacific Railroad) om het toerisme, en natuurlijk ook hun nieuwe spoorweg te promoten. Ze kregen hiervoor van de regering welwillend een hectare of twintig cadeau, gratis voor niks... Het hotel brandde af in 1926, maar herrees een paar jaar later als een feniks uit zijn as.

Banff Grand Hotel 1 Banff Grand Hotel 2

The Canada Pacific Railroad

De CPR of Canadian Pacific Railroad wordt zowat in elke officiële documentatie afgebeeld als de sukkelaars, die op alle manieren moesten proberen om de enorme investering van een spoorweg doorheen Manitoba, Saskatchewan, Alberta en British Columbia te laten renderen.

Gemakshalve wordt wel vergeten er bij te vermelden dat de CPR voor deze aanleg tot de laatste cent werd uitbetaald door de federale regering, en dat de aanleg van deze spoorweg de conditio sine qua non was voor de toetreding van al deze provincies tot de Canadese Federatie...

Zodat eigenlijk de Canadese Jan-met-de-Pet helemaal opdraaide voor de kosten, en de enorme winsten werden later zeer democratisch verdeeld onder "de machtigen der aarde"... Niet veel anders trouwens dan Telenet in België...

Banff City

Banff City is een vrij druk en zeer toeristisch stadje. Het ligt volledig in het Nationale Park met dezelfde naam.

Wat meteen wil zeggen dat niemand er grond kan kopen, en dat alle handelszaken en huizen op grond liggen die gehuurd is van de overheid !

Langsheen de vroeger zo charmante hoofdstraat ziet men echter niets anders meer dan kleine, maar wel sjieke en dure winkels, waardoor het vroegere pittoreske karakter van het stadje wel wat van zijn pluimen heeft gelaten. Vergelijk een foto uit 1982 met eentje uit 2007...

Banff City 1
   
Banff City 1982 Banff City 2007

Lake Louise - the Icefields

In de omgeving vindt men nog andere bezienswaardigheden, zoals het schilderachtig mooie Lake Louise.

Verder zijn er de Icefields, en de Icefield Parkway, een doorlopend bevroren oppervlakte, gelegen aan de voet van enkele gletsjers.

Alberta : Lake Louise

Canmore

Het stadje Canmore begon zijn geschiedenis in 1880 langsheen de spoorweg, toen er door prospectors een enorme voorraad steenkool werd gevonden. De CPR was onmiddellijk zeer geïnteresseerd, en hielp zeer onbaatzuchtig ettelijke steenkoolmijnen mee ontwikkelen. Natuurlijk streken ze meteen ook alle opbrengsten uit het vervoer op, maar dat was slechts een neveneffect... Canmore werd een typisch mijnstadje, en steenkool was Big Business. Althans tot in 1914, toen er olie werd gevonden in de streek, wat het einde betekende van de mijnen.

Beide wereldoorlogen "hielpen" nog wel een beetje, maar in 1970 viel toch het doek. Nu moeten zowel Banff als Canmore het vooral van het toerisme hebben, waardoor alles bijna twintig procent duurder is dan in het 100 kilometer verder gelegen Calgary...

Calgary

Van Banff naar Calgary

De afstand van Banff naar Calgary bedraagt ongeveer 125 km, maar deze baan is uitstekend en telt vier rijstroken. Alhoewel men nog steeds in de uitlopers van de Rockies is, krijgt men lange rechte stukken voorgeschoteld (een gelukkige uitzondering...) en geleidelijke hellingen. We klauterden gezwind over de laatste berg, Scott Lake Hill op 1.443 m hoogte, wat slechts een lachertje is na de voorgaande beklimmingen... Op zo'n 30 kilometer voor Calgary verandert het landschap. Na de "Zwitserse" bergen en valleien ziet men stilaan boerderijtjes verschijnen, met grote lappen grond en veel vee.

In de buitenwijken van Calgary staan immense rijen kleine huisjes tegen de heuvels geplakt, wat niet meteen zo fraai oogt. Highway 1 loopt pardoes doorheen de stad, en hij wordt geteisterd door grote verkeerswerken. Verder staan er zowat om de 300 meter verkeerslichten... De hele stad Calgary wordt trouwens zwaar aangetast door allerlei wegen- en infrastructuurwerken, en het bijhorende drukke verkeer. De reden voor de vele gelijktijdige werken in de hele provincie schijnt te liggen bij de recente grote olievondsten. Er is op korte tijd zoveel extra geld beschikbaar gekomen, dat het blijkbaar niet meer op kan. En alle politiekers houden wel van grote (en dure...) openbare werken...

De campground Mountain View Farm is waarschijnlijk nog de beste van de schaarse campgrounds in Calgary. Niettegenstaande zijn mooie naam is er van enige "Mountain View" helaas niets te bespeuren, maar in de plaats daarvan heeft men wel een uitstekend zicht op een rommelig "Stort View"... Het is nochtans opmerkelijk dat deze campground bijna volledig verhuurd is aan "permanente" RV-klanten.

In Alberta is er namelijk een levensgroot probleem van behuizing ontstaan, door de grote toevloed van immigranten, wat dan weer verband houdt met de recente olievondsten. Er zijn gewoon veel te weinig huizen om al deze mensen op te vangen, ondanks de uitgebreide bouwwerken. Vele arbeiders hebben dan ook tijdelijk hun toevlucht genomen met een Trailer of een RV in een campground. En vermits er meer vraag dan aanbod is, bestaat er voor de eigenaars geen enkele reden om hun campgrounds te moderniseren of zelfs maar te onderhouden...

Heritage Park

Het Heritage Park in Calgary is een soort openlucht museum. Het startte in 1964 als een privé-initiatief, om het oude karakter van Calgary te bewaren voor latere generaties. Nadien nam de overheid de taak over, en het hele initiatief groeide uit tot een zeer verdienstelijke aangelegenheid.

Men bracht twaalf oude gebouwen over vanuit de stad, en nadien werden geleidelijk aan andere huizen gekocht (of gekregen), dikwijls compleet met inboedel en al, zodat er op heden meer dan 150 oude woningen te kijk staan ! De woningen werden zorgvuldig gerestaureerd, en er werden oude ambachten in ondergebracht. In het park vindt men ondermeer een snoepwinkeltje, een bakker, een drukker, een tandarts, een hotel, een livery stable (een stoeterij), en zelfs een kerk uit de jaren 1900 !

Er lopen vele vrijwilligers rond in authentieke klederdracht, die graag een woordje uitleg geven. Het park bevat bovendien een speelgrond voor kinderen, en een heuse stoomtrein, die helemaal rond het terrein rijdt. Het park is natuurlijk de plaats bij uitstek om schitterende foto's te maken. Alhoewel we tijdens onze exploratiereizen verschillende reconstructies van de jaren 1900 hebben gezien, is dit park zeker interessant en alleszins verdienstelijk !

Calgary : Heritage Park 1 Calgary : Heritage Park 2
   
Calgary : Heritage Park 3 Calgary : Heritage Park 4
** Lees verder met Wat te zien - deel 2 **

~ ~ ~ ~